Speelgoed met sensoren, microfoons, internetverbinding, camera's of zelfs spraakherkenning. Het speelgoed van kinderen wordt vandaag de dag steeds slimmer.
Bij 'connected toys' gaat het om 'slim speelgoed' dat kan worden verbonden met het internet of bluetooth. Het lijkt allemaal hartstikke leuk en soms ook leerzaam voor kinderen, maar achter slim speelgoed kan ook een groot gevaar schuilen.
Hack
Slim speelgoed verzamelt veel gegevens, waaronder persoonlijke informatie. Denk hierbij aan gebruikersnamen, wachtwoorden en locatiegegevens. Indien een datalek plaatsvindt bij het bedrijf dat de data verwerkt dan wel beheert, bestaat het risico dat deze gegevens onbedoeld met derden worden gedeeld. In het verleden gebeurde dit bijvoorbeeld bij het bedrijf V-Tech, een maker van slim speelgoed. Het bedrijf werd gehackt waardoor uiteindelijk persoonlijke informatie van ruim 5.000 gezinnen op straat kwam te liggen.
Een ander schandaal vond in 2016 plaats toen bleek dat via de pop 'My Friend Cayla', kinderen eenvoudig afgeluisterd konden worden. De oorzaak bleek een onbeveiligde bluetooth verbinding te zijn. Daarnaast werd alle informatie die de pop verzamelde rechtstreeks doorgezonden naar een derde partij. Een zeer onwenselijke situatie.
Op dit moment zijn er verschillende soorten speelgoed verkrijgbaar die bestuurbaar zijn via een bluetooth verbinding. Het is belangrijk om voorafgaand aan de aankoop te controleren of deze bluetooth verbinding veilig is. Beperk u hierbij niet tot de informatie op de doos, maar doe gedegen onderzoek. Veel ouders vertrouwen op de informatie die de fabrikant verstrekt, maar de privacy-aspecten van speelgoed zijn wettelijk nog ongereguleerd. U heeft dan ook nooit de garantie dat het speelgoed "privacy proof" is.
Als bijvoorbeeld de bluetooth verbinding niet (goed) beveiligd is, dan bestaat het risico dat een vreemde hier misbruik van maakt en via het speelgoed met uw kind praat. U zult raar opkijken als de teddybeer van uw kind opeens begint te schelden of bijzondere 'instructies' aan uw kind geeft. Het is dan ook belangrijk om hier alert op te zijn voordat u het speelgoed aanschaft.
Identiteitsfraude Indien persoonlijke informatie van kinderen door middel van speelgoed wordt verzameld, dan vergroot dit de kans op identiteitsfraude. Dit geldt overigens ook voor applicaties op mobiele telefoons of spelcomputers.
De data met betrekking tot uw gezin is het nieuwe goud voor veel bedrijven. Via microfoons kan informatie relatief eenvoudig worden verzameld.
Immers, kinderen vertellen veel aan hun knuffelvriend of poppenvriendin. Het is goed om na te gaan of deze informatie doorgestuurd kan worden naar derden. Tevens kan er via speelgoed informatie worden verzameld over de persoonlijkheid van uw kind en over zijn of haar leefomgeving. Wat vind je leuk? Wat is je lievelingseten? Waar zijn mama en papa nu? Heb je nog broertjes of zusjes? Waar woon je? Simpele vragen waar een kind gemakkelijk op kan antwoorden en waarmee een goed beeld wordt gegeven van uw gezinssituatie.