Lever jij producten waarbij pas achteraf betaald wordt? Je loopt dan het risico dat de afnemer failliet gaat en de factuur nog niet is voldaan. De producten zijn niet meer in het bezit van jou als leverancier en het is maar de vraag of je ooit nog je geld krijgt. Een van de manieren waarmee dit risico kan worden beperkt, is het leveren onder eigendomsvoorbehoud.
Wat is een eigendomsvoorbehoud?
Een eigendomsvoorbehoud houdt in dat het product waarop het eigendomsvoorbehoud rust eigendom van de leverancier blijft totdat de afnemer voldaan heeft aan zijn verplichtingen uit de koopovereenkomst. Dit komt erop neer dat de eigendom van het product pas overgaat zodra de afnemer de koopsom van dat product heeft betaald.
Hoe spreek je een eigendomsvoorbehoud af?
Om aanspraak te kunnen maken op een eigendomsvoorbehoud moeten partijen dit zijn overeengekomen. Dit kan op de volgende manieren:
- In de overeenkomst: neem hier een eigendomsvoorbehoudsbeding in op.
- In je algemene voorwaarden: zorg dat dat de toepasselijke algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst én dat deze tijdig aan de afnemer kenbaar zijn gemaakt.
Een geldig eigendomsvoorbehoud rust op de producten die geleverd worden op grond van de overeenkomst waarin het eigendomsvoorbehoud is overeengekomen.
Let erop dat een geldig eigendomsvoorbehoud alleen kan worden overeengekomen voor:
- vorderingen die betrekking hebben op de tegenprestatie (betaling van de koopprijs) voor de geleverde producten;
- vorderingen voor bijbehorende werkzaamheden, zoals installatiewerkzaamheden;
- schadevergoedingsvorderingen vanwege een tekortkoming.
Je kunt ook een eigendomsvoorbehoud afspreken voor toekomstige vorderingen, maar alleen als deze binnen bovenstaande categorieën vallen.
Let op: als je het eigendomsvoorbehoud voor andere vorderingen gebruikt, is het beding nietig. In dat geval is alleen het beding nietig. De geldigheid van de rest van de overeenkomst wordt niet aangetast. Formuleer het eigendomsvoorbehoudbeding dus zorgvuldig!
Wat gebeurt er bij een faillissement?
Als jouw afnemer failliet gaat terwijl de koopsom van de producten die onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd nog niet zijn voldaan, heeft dit voor jou als leverancier beperkte gevolgen. Deze producten blijven namelijk eigendom van de leverancier. Ze worden niet geraakt door het algemene faillissementsbeslag en vallen buiten de boedel. De producten die onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd kunnen door jou bij de curator worden opgeëist.
Als de producten bij de curator worden opgeëist, zal deze onderzoeken of de producten onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd. Daarnaast zal hij onder andere nagaan of de geleverde producten identificeerbaar zijn. Zijn de producten niet identificeerbaar, dan kan het lastig zijn de geleverde producten aan te wijzen. Hier is bijvoorbeeld sprake van als meerdere identieke producten bij de afnemer zijn opgeslagen Tip: markeer de producten met serienummers of andere unieke kenmerken zodat deze achteraf te identificeren zijn.
Onder omstandigheden kan het eigendomsvoorbehoud vervallen. Dit kan zich voordoen als de geleverde producten vermengd zijn tot een nieuw product. Bijvoorbeeld als het onder eigendomsvoorbehoud geleverde meel is gebruikt voor het maken van brood. In dat geval kan de leverancier van het meel niet het daarmee gemaakte brood opeisen.
Als het product vermengd is met hetzelfde soort product van een andere leverancier kan het afhankelijk van de omstandigheden van het geval gezamenlijk eigendom zijn van de twee leveranciers. In dat geval kunnen zij gezamenlijk hun eigendom opeisen.
Regel het goed
Een goed opgesteld eigendomsvoorbehoud is essentieel om jouw positie als leverancier te beschermen. Twijfel je over de juiste formulering of toepassing? Neem dan gerust contact met ons op.