Op 1 juli 2024 is de Wet Betaalbare Huur in werking getreden met als doel het betaalbaar houden van huurwoningen in Nederland. Deze nieuwe wet verandert het Woningwaarderingsstelsel (WWS) en creëert een nieuwe sector huurwoningen.

In dit artikel leest u alles over de belangrijkste veranderingen en wat deze wet voor huurders en verhuurders betekent.

Wat is de Wet betaalbare huur?

De Wet Betaalbare Huur is ontworpen om huurprijzen in Nederland meer te reguleren en betaalbaar te houden. De kern van deze wet is de uitbreiding en aanpassing van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit stelsel bepaalt de maximale huurprijzen op basis van punten die worden toegekend voor verschillende kwaliteiten van een woning, zoals de oppervlakte, het energielabel en de WOZ-waarde.

Uitbreiding van het Woningwaarderingsstelsel

Met de invoering van de wet ontstaat er een nieuwe categorie huurwoningen, namelijk de middensector. Deze sector omvat huurwoningen met een puntenaantal tussen de huidige liberalisatiegrens en 187 punten. Bij deze huurwoningen dient nu ook vast te worden gehouden aan het WWS, waardoor huurders in de middensector toegang krijgen tot de Huurcommissie voor geschillen over huurprijzen, servicekosten en onderhoud. Verwacht wordt dat de huurprijzen van 300.000 woningen op termijn gemiddeld met €190 zullen dalen.

Huurprijsregulering voor sociale huurwoningen

Voor sociale huurwoningen gelden al langer maximale huurprijzen. Deze woningen waren al onderhevig aan de regels van het WWS en blijven dat ook.

Handhaving door gemeenten

Naast de uitbreiding van het WWS krijgt het WWS een dwingend karakter. Een belangrijk aspect van de Wet Betaalbare Huur is dat gemeentes vanaf 1 januari 2025 hierdoor handhavend kunnen optreden tegen verhuurders die zich niet houden aan de maximale huurprijzen. Gemeentes krijgen de bevoegdheid om boetes op te leggen aan verhuurders die de regels overtreden.

 

Wijzigingen in het Woningwaarderingsstelsel

Naast de uitbreiding wordt het WWS zelf ook aangepast. Zo krijgen huurwoningen met privé- en gemeenschappelijke buitenruimtes nu meer punten. Daarnaast krijgen woningen met een hoog energielabel pluspunten, terwijl woningen met een laag energielabel minpunten krijgen.

Gevolgen voor nieuwe huurovereenkomsten

De wijzigingen gelden voor nieuwe huurovereenkomsten die op of na 1 juli 2024 tot stand komen. Bij deze nieuwe huurovereenkomst dient de verhuurder een puntentelling aan de huurder te verstrekken, waaruit blijkt hoeveel punten er conform het woningwaarderingsstelsel aan een huurwoning worden toegekend en wat de maximale huurprijs van de huurwoning is.

Voor bestaande huurovereenkomsten geldt het volgende:

  • Als de huidige huurprijs onder de huidige liberalisatiegrens ligt, gaat de wet per direct in. De verhuurder moet zich direct aan de maximale huurprijs volgens het WWS houden en de huurprijs indien nodig aanpassen.
  • Als een huurwoning vóór het in werking treden van de wet in de vrije sector werd verhuurd, maar door het nieuwe WWS in het laagste segment valt (niet meer dan 143 punten), moet de huurprijs aangepast worden vanaf 1 juli 2025.
  • Als geen van deze situaties van toepassing is, brengt de wet geen wijzigingen met zich mee.

Heeft u vragen over de specifieke wijzigingen die de Wet Betaalbare Huur voor u meebrengt? Neem gerust contact op voor meer informatie en advies

Kennissessie
Actualiteiten Huurrecht

Tijd: 15.30 uur - 17.00 uur | Locatie: BIT-MeetMe in Ede | Kosten: gratis

Aanmelden

 

Vragen over dit artikel of dit onderwerp?
Gerelateerde artikelen
Deel deze pagina via