Werkgevers hebben diverse mogelijkheden om informatie over hun personeel te verzamelen. Dit kan bijvoorbeeld via cameratoezicht, telefooncentrales, toegangspoorten en computersystemen. De verkregen informatie kan voor verschillende doelen worden gebruikt, waaronder het controleren van werknemers.
Het controleren van werknemers is niet verboden. Wel moeten werkgevers daarbij rekening houden met de privacy van de werknemers. Het staat een werkgever niet vrij om zijn werknemers zonder dat daarvoor grond bestaat voortdurend te volgen.
Van de arbeidsovereenkomst met de werknemer maakt een verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden deel uit. Tijdens een periode van ziekte controleert de werkgever of dit verbod wordt overtreden. Dit is slechts aanvaardbaar als daarvoor bijzondere omstandigheden kunnen worden aangewezen. Bestaat er geen concrete ernstige verdenkingen dat de werknemer het verbod overtreedt, is controle ontoelaatbaar, aldus de Kantonrechter Haarlem (ECLI:NL:RBNHO:2018:7958). Het door de werkgever gegeven ontslag op staande voet wegens schending van het verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden werd vernietigd.
Dit artikel maakt deel uit van de Update Arbeidsrecht 2018. Deze update, onder redactie van mr. Antonio Robustella en mr. Winny van Engelenhoven, signaleert relevante en opmerkelijke uitspraken. Ook staan in de update relevante ontwikkelingen die voor zowel werkgevers als werknemers bruikbaar zijn. Wilt u op de hoogte blijven van alle belangrijke updates? Aanmelden voor de Update Arbeidsrecht 2019 kan hier.
Neem contact op met Antonio
Bel 0318 - 68 78 86