Terug
Artikel
Ondernemingsrecht
16 mei, 2019

Ruzie in de bv met Kees van Dijk en Tjeerd van Veen

Het kan in de beste families voorkomen en ook de meest verknochte zakenpartners kan het overkomen: verschil van inzicht omtrent het in de gemeenschappelijke onderneming te voeren beleid, dat uitloopt op een heuse loopgravenoorlog waarbij aandeelhouders en directeuren elkaar in een houdgreep houden terwijl de onderneming eraan onderdoor dreigt te gaan.

Ruzie in de bv. Hoe kan je dat nu voorkomen en als zich een dergelijke situatie ontwikkelt, wat kan je dan wel en niet doen als directeur en aandeelhouder?

Zoals zo vaak begint het met de keuze van je zakenpartner. Bezint eer ge begint. Ken je de betrokkene goed, vertrouw je hem/haar en zijn er redenen om waarborgen voor de samenwerking in te bouwen? Is de keuze voor partners weloverwogen gemaakt, dan is het aan te bevelen goed aandacht te besteden aan vastlegging van de gemaakte afspraken. Voor de statuten gaat men naar een ervaren en kundig notaris die goed op de hoogte is van de mogelijkheden die de Flex-BV biedt en die bovenal oor en aandacht heeft voor uw specifieke wensen over de samenwerking.

Aandeelhoudersovereenkomst

Statuten zijn openbaar en worden gedeponeerd bij het Handelsregister waar zij online kunnen worden opgevraagd. Er zijn ook afspraken tussen zakenpartners die bij voorkeur niet openbaar worden gemaakt, zoals afspraken omtrent vergoedingen, dividendbeleid, good en bad leaver regelingen, shoot-out clauses etc. die beter in een vertrouwelijke aandeelhoudersovereenkomst kunnen worden vastgelegd. Daar komt een kundig advocaat in beeld die ervaring heeft met geschillen tussen aandeelhouders en weet hoe rechters in de praktijk met dergelijke geschillen omgaan. Het maken van een goede aandeelhoudersovereenkomst is daarmee maatwerk; een modelletje van internet is een recept voor rampspoed.

Ruzie in de bv

Eenmaal op weg met goed vastgelegde afspraken kunnen zich allerlei ontwikkelingen voordoen die maken dat de aanvankelijk goede verhoudingen soms snel verslechteren. Terugkomen van vakantie en ontdekken dat je bedrijf is verhuisd (ja, dat komt voor!) en je geen toegang meer krijgt tot de onderneming en de digitale systemen (ook dat komt voor!) betekent vaak het einde van de samenwerking en het begin van een juridische strijd.

Maar ook minder extreme zaken gebeuren; directeuren praten gaandeweg niet meer met elkaar, personeel vertrekt vanwege de sfeer en de onderneming komt in een neerwaartse spiraal waarin de bank vroeg of laat ook aan de deur klopt.

Als zich een verschil van inzicht ontwikkelt dat niet meer door overleg tussen betrokkenen kan worden opgelost doen die er verstandig aan hun probleem – al dan niet met behulp van een ervaren mediator – tijdig bespreekbaar te maken en te houden. Het niet uitspreken van de verschillen kan leiden tot een escalatie waarna het punt van minnelijke oplossing en bemiddeling kan zijn gepasseerd en slechts juridische maatregelen nog orde in de chaos kunnen scheppen.

Bekijk ook deze kennissessies en
artikelen over Ondernemingsrecht