Medezeggenschapsrecht

Medezeggenschapsrecht advocaat

Advies nodig? Neem contact op
Winny van Engelenhoven

W.E. (Winny) van Engelenhoven

Advocaat Medezeggenschapsrecht
Advocaat medezeggenschapsrecht

Medezeggenschapsrecht

Medezeggenschap geeft werknemers de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in een organisatie. De wettelijke basis voor het recht op inspraak van werknemers is te vinden in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). In aanvulling daarop komt het ook met enige regelmaat voor dat de van toepassing zijnde cao een uitbreiding van de wettelijke medezeggenschapsrechten bevat.

De WOR voorziet in drie vormen van medezeggenschap: de ondernemingsraad (OR), personeelsvertegenwoordiging (PVT) en personeelsvergadering (PV). Welke vorm van medezeggenschap van toepassing is, is afhankelijk van de omvang van de organisatie.

Van Veen Advocaten adviseert en begeleidt zowel ondernemingen als (centrale) ondernemingsraden. Bijvoorbeeld over advies- en instemmingsaanvragen, het opstellen van documenten en het te volgen traject.

Een medezeggenschapsorgaan komt op voor de belangen van het personeel in een onderneming of organisatie. Het belangrijkste medezeggenschapsorgaan is de ondernemingsraad. Het instellen van een ondernemingsraad is verplicht in ondernemingen met 50 of meer werknemers.

Rechten ondernemingsraad

De WOR geeft de ondernemingsraad een aantal rechten waarmee de ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op de besluitvorming in de organisatie. Deze rechten zijn: adviesrecht, instemmingsrecht, initiatiefrecht en recht op informatie van de werkgever.

Adviesrecht ondernemingsraad

De ondernemer moet de ondernemingsraad advies vragen over belangrijke financiële, economische en organisatorische besluiten. Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, fusie of grote investeringen. Neemt de ondernemer een andere beslissing dan geadviseerd door de ondernemingsraad? Dan moet de ondernemer de reden daarvoor duidelijk uitleggen. De ondernemer mag in dat geval, zonder toestemming van de ondernemingsraad, het definitieve besluit gedurende een maand niet uitvoeren (opschortingsplicht). Dit zodat de ondernemingsraad tijd en gelegenheid heeft om aan de Ondernemingskamer voor te leggen of het afwijkende besluit wel of niet genomen mag worden.

Instemmingsrecht ondernemingsraad

De ondernemer moet de ondernemingsraad instemming vragen voor het vaststellen, wijzigen of intrekken van personele regelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regelingen op het gebied van werktijden, arbeidsomstandigheden, opleidingen, privacy, functiebeoordelingen of ziekteverzuim. Stemt de ondernemingsraad daar niet mee in, dan mag de ondernemer de regeling niet uitvoeren. Als dit toch gebeurt, dan kan de ondernemingsraad de zogenaamde nietigheid van het besluit inroepen en naar de kantonrechter stappen. De ondernemer kan op zijn beurt de kantonrechter vragen het besluit toch te mogen nemen.

Een goede relatie en samenwerking tussen de bestuurder en het medezeggenschapsorgaan is cruciaal om tot zinvolle medezeggenschap te komen. Wij hebben om die reden dan ook niet alleen oog voor de juridische kant van zaken die wij behandelen. Ook met de strategische en procesmatige aspecten daarvan wordt door ons rekening houden. Onze advocaten hebben een directe en pragmatische werkstijl. Wij adviseren onze cliënten in duidelijke en begrijpelijk taal, zijn toegankelijk en werken snel. Bij geschillen gaan we op zoek naar de beste (pragmatische) oplossing. Ons vertrekpunt daarbij is het bereiken van overeenstemming in onderling overleg. Soms is het echter nodig een vuist te maken. In die gevallen staan wij onze cliënten bij in een procedure bij de Ondernemingskamer, de kantonrechter of de bedrijfscommissie.

Concrete diensten in medezeggenschap, o.a.:

  • Advies over de inrichting van de medezeggenschapstructuur;
  • Advies over de instelling van een medezeggenschapsorgaan;
  • Procederen over de instelling van een medezeggenschapsorgaan;
  • Advies over het informatie-, overleg-, advies-, en/of instemmingsrecht van de ondernemingsraad;
  • Advies over de vraag of een voorgenomen besluit advies- en/of instemmingsplichtig is;
  • Het opstellen van een ondernemingsovereenkomst;
  • Het opstellen van documenten (bijv. adviesaanvraag, instemmingsaanvraag, sociaal plan, reactie op een advies- en/of instemmingsaanvraag en het definitieve besluit);
  • Het voeren van een procedure bij de kantonrechter;
  • Het voeren van een procedure bij de Ondernemingskamer;
  • Het verzorgen van (maatwerk) workshops en cursussen over medezeggenschap.

 

Sectieleden

Neem gerust contact op

Vertrouwen voor nu en in de toekomst

‘Hendrik Geffroy en zijn team ondersteunen onze organisatie al jaren bij juridische vraagstukken. De deskundigheid, oplossingsgerichtheid, beschikbaarheid en het luisteren naar de behoeften en belangen van zowel onze organisatie als medewerkers ervaren wij als onderscheidend in de contacten. Dat maakt onze prettige samenwerking uniek en daar vertrouwen we op voor nu en in de toekomst.’

Alle specialisaties die we nodig hebben

“As a fast-growing organisation, we are developing rapidly, in which we regularly need legal advice. At Van Veen Advocaten, we find all the specialisations we need, from advice on legal forms and contracts with suppliers and franchisees to employment law and legal support with government tenders. It is very nice for us to have a single point of contact who knows our business well. Sometimes I also need an immediate answer to make a decision, then it’s just a phone call away. Their quick and effective support gives us the confidence so that we can fully focus on doing business.”

Ondernemend denken

“Juridisch adviseur van hoge kwaliteit die ondernemend denkt en niet alleen denkt aan het maken van declarabele uren.”

A highly experienced guide

A very pleasant and practical approach to legal issues makes Van Veen Advocaten a good partner for us. Their clear and straightforward language on all (im)possibilities within the legal playing field makes it quickly clear to us where you stand as a company. We have experienced Van Veen Advocaten as a very experienced guide through a sometimes complicated legal landscape!

Kwaliteit en focus van inhoud

“Als directeur van tot nu toe drie instellingen voor hoger onderwijs werk ik al 20 jaar samen met Van Veen advocaten. Zonder uitzondering tot mijn grote tevredenheid. Ze leveren inhoudelijke kwaliteit en scherpte, maar wat zeker voor bestuurders belangrijk is: ze denken strategisch goed mee en zijn niet bang om je eigen ideeën af te raden. Daarnaast is de manier van communiceren uitstekend: prettig in de omgang, operationeel attent, zakelijk. Al met al is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend.”

Praktische oplossingen die goed bij ons passen

“Als productiebedrijf hebben wij veel baat bij een advocatenkantoor dat echt begrijpt hoe wij werken. Van Veen denkt met ons mee en komt met praktische oplossingen die goed bij ons passen. De communicatielijnen zijn kort en er wordt snel en gemakkelijk geschakeld, wat de samenwerking effectief en prettig maakt. Daarom werken we al jaren met Van Veen!”