Mijn naam is Donika Plana. Ik heb in juni 2021 mijn bacheloropleiding Recht & Management afgerond. Momenteel volg ik de masterspecialisatie Burgerlijk Recht met onder andere ondernemingsrechtelijke vakken aan de Radboud Universiteit. In het kader van de Masterclass Burgerlijk Recht ben ik door Van Veen Advocaten uit meerdere studenten geselecteerd om bij het kantoor stage te lopen. 

Deze stage zit er inmiddels op en is mij enorm goed bevallen. Ik wilde heel graag kennis maken met de advocatuur om te kijken of dit echt bij mij past en om mijn vermoedens hierdoor te bevestigen (of te ontkrachten). Een fulltime studentstage is hiervoor ideaal.

Meteen bij binnenkomst voelde ik de open en vriendelijke sfeer. Een paar advocaten pakten direct hun agenda erbij om te kijken waar ik kon aanschuiven met als resultaat dat ik in de eerste week al twee zittingen en een cliëntbespreking kon bijwonen. Ik begon me hierdoor al vrij snel onderdeel van het team te voelen, wat het leertraject ten goede kwam. Doordat ik regelmatig feedback vroeg en kreeg kon ik gerichter te werk gaan.

Het was erg leerzaam om verschillende zittingen met een verschillende dynamiek bij te wonen, namelijk van een kort geding tot aan de Ondernemingskamer bij het gerechtshof in Amsterdam. Daarnaast heb ik veel cliëntbesprekingen en vergaderingen bijgewoond. Ik werd dan ook bij alles betrokken. Verder heb ik uitzoekopdrachten gedaan inclusief literatuur- en jurisprudentieonderzoek. Ondertussen kon ik met veel verschillende rechtsgebieden kennismaken. Ik heb mijn juridische schrijfvaardigheid kunnen verbeteren en mijn juridische kennis kunnen vergroten. Ter afsluiting van mijn stage heb ik een presentatie gegeven voor de advocaten en het secretariaat. Dit was een leerzame ervaring. De acht weken zijn voorbij gevlogen. Ik heb geen dag op de klok hoeven kijken wanneer de dag ten einde was, omdat elke dag zo gevarieerd was.

Doordat ik als student-stagiair bij alles ben betrokken, heb ik een goed beeld gekregen wat het beroep van een advocaat echt inhoudt. Het is niet alleen juridisch uitzoekwerk, maar veel meer dan dat. Het is ook praktisch en in oplossingen denken en alle (commerciële) belangen in het oog houden.

Als ik Van Veen Advocaten moet omschrijven zou ik zeggen: het is een advocatenkantoor met ambitieuze advocaten. Zij hebben oog voor hun werk, maar ook voor elkaar. Het is mij dan ook opgevallen dat de advocaten hard werken, maar altijd open staan voor een praatje en heel toegankelijk zijn. De deuren staan vrijwel altijd (letterlijk en figuurlijk) voor je open. Ik zou het dan ook iedereen aanraden bij Van Veen Advocaten stage te komen lopen, indien je op een laagdrempelige, maar professionele wijze kennis wilt maken met de advocatuur.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over onze studentstages en de VVA Masterclass die Van Veen Advocaten organiseert op vrijdag 10 februari 2023.

Vacatures en kennismaken